Een opvoedopstelling voor elke ouder

Heb je er al alles aan gedaan om je opvoedvraagstuk op te lossen en hebben tips en trucs niet voor een blijvende oplossing gezorgd, dan kan het zijn dat er iets speelt op een diepere laag. Een opvoedopstelling laat snel zien wat de werkelijke oorsprong van je vraagstuk is.

Mogelijk spelen gebeurtenissen uit je gezin van herkomst, of zelfs verder in je familiegeschiedenis, nog steeds een belastende rol. Dankzij de opvoedopstelling zal jij als ouder wel herkennen wat jijzelf en je kind nodig hebben om blijvend iets aan de situatie te veranderen.\Herken je een van onderstaande situaties?

Jij

  • Wordt geraakt door het gedrag van je kind, waardoor de emoties hoog oplopen,
  • ziet hoe je kinderen onderling in een voortdurende strijd met elkaar en/of met jou of partner leven,
  • voelt dat iets je belemmert in de relatie met je kind, maar je kunt de vinger er niet op leggen,
  • voelt je overvraagt als opvoeder, bent overbezorgd, voelt je te verantwoordelijk, hebt moeite met grenzen stellen, of 
  • hebt -om welke reden dan ook- moeite te genieten van het ouderschap.

Je kind

  • is regelmatig erg driftig of boos, bemoeit zich met jullie relatie,
  • claimt jou of je partner,
  • poept of plast nog regelmatig in zijn broek,
  • heeft het gevoel er niet bij te horen, of 
  • weet zijn plek niet te vinden in het gezin.

 

 

eenvoudig, praktisch en effectief

Een opvoedopstelling werkt heel eenvoudig. Je onderzoekt, met de mij, kort je vraag: waar worstel je mee, waarin wil je verandering aanbrengen? Vervolgens breng je dit thema in beeld. Je kiest voor elk gezinslid, inclusief jezelf, een vloertegel. Deze vloertegels geef je een plek in de ruimte; je drukt hiermee uit hoe je de positie van de verschillende gezinsleden op dat moment ervaart.

Hierna wordt je uitgenodigd om je eigen positie in te nemen; je stapt letterlijk in de dynamiek van je gezin. En van daaruit gaat het stromen. Je hoeft alleen maar te kijken naar het plaatje dat je hebt neergelegd. en te voelen wat er in je gebeurt. Je zult versteld staan van de kracht van deze ervaring. Je zult inzicht krijgen in je vraagstuk op een dieperliggende (emotionele) laag.

 

De puzzelstukjes vallen op zijn plaats. En, als vanzelf, wordt van daaruit helder wat je te doen staat om tot een fundamentele en blijvende oplossing te komen. De veranderingen hebben een domino-effect op het gedrag van je kind. En voor jou wordt het opvoeden als vanzelf ontspannen?

N.B. Iedere ouder heeft een eigen familiegeschiedenis en zal dus vanuit zijn eigen perceptie reageren op de dynamiek in het gezin. Het kan dus zijn dat voor beide ouders een afzonderlijke opvoedopstelling nodig is.